Přeskočit na obsah

Pozvánka – 35 let Evrop v Čechách


Vážení příznivci lodní třídy Evropa,

uběhlo krátkých pět let od doby, co se uskutečnil velmi zdařilý závod u příležitosti třicetiletého výročí vzniku organizované lodní třídy Evropa v Čechách. Letos opět nadešel čas, aby se obdobná jachtařsko-společenská událost zopakovala. V tomto roce běží již třicetipětiletá jachtařská sezóna spjatá s lodní třídou Evropa na území České republiky. 35 let, ve kterých se na největších závodech České a Slovenské republiky představilo přibližně 800 jachtařů. Někteří závodili nebo závodí pro vlastní potěšení, zábavu a sportovní nadšení, z jiných se stali skvělí závodníci v různých lodních třídách. Určitě minimálně stejně tak velký zástup evropářských nadšenců brázdil vody našich přehrad, řek a rybníků ve svém regionu bez větších jachtařských ambicí. I jim je Velké Dářko ve dnech 30.6. – 2.7. 2006 otevřeno. A tak doufáme, že tato malá pozvánka se dostane i do toho nejmenšího jachetního klubu a přiláká hojný počet příznivců Evrop začátkem prázdnin do srdce krásné Vysočiny.

Asociace lodní třídy Evropa a Yacht Club Žďas Velké Dářko zvou na tuto nejen sportovní, ale hlavně společenskou událost jednak ty, kteří jsou v dnešní době aktivní evropářskou částí historie českých a slovenských Evrop, a jednak ty veterány, kteří si ještě troufají mezi sebou a nejen mezi sebou změřit své jachtařské umění a nadání. Samozřejmě zveme i ty, kteří již nemohou z mnoha důvodů plachtit, a jejichž sportovní klání se odehrává už jen v jejich myslích.

Vy, kteří se nemůžete tohoto jubilea zúčastnit, věnujte, prosím, alespoň malou chvilku vzpomínkám na jachtařskou dobu nedávnou a možná i dávno minulou. A snad i tato papírová vzpomínka vám pomůže vrátit se o nějaký ten rok zpět.

Tato evropářská událost je přístupná všem věkovým vrstvám a doufáme, že každý z vás, který se rozhodne této významné akce zúčastnit, nalezne právě to, co očekával. Pojďme na Velké Dářko zavzpomínat na dlouhé roky strávené v kruhu svých nejlepších kamarádů u sportu, který nám všem byl, je a bude nejdražší a vzpomeňme si také na ty jachtařské přátele, kteří již bohužel nejsou a už nikdy nebudou mezi námi.

35 let Evrop v Čechách
Velké Dářko

30. června – 2. července 2006

Pořadatel: YC Žďas Velké Dářko ve spolupráci s Asociací lodní třídy Evropa

Závody:

  1. Šilhánkův memoriál
  2. veřejný závod veteránů – 35 let Evrop v Čechách

Ředitel závodu: Ing. Tomáš Hofmann

Hlavní rozhodčí: Luboš Hofmann

Startovné:

  1. Šilhánkův memoriál:
    • pro lodní třídu Evropa 200,- Kč
    • pro lodní třídu Laser radial 400,- Kč
    • pro lodní třídu Vaurien za posádku 500,- Kč
  2. veřejný závod veteránů – 35 let Evrop v Čechách: lodní třída Evropa    200,-Kč

V částce startovného je zahrnut i pobyt závodníka a jeho případného doprovodu v areálu loděnice. Účastníci, kteří se rozhodnou závodit v obou závodech platí jen jedno startovné, vždy to vyšší. U lodní třídy Evropa může být startovné dodatečně zvýšeno o částku nutnou k zajištění doprovodného programu. V takovém případě organizátoři garantují, že se startovné nezvýší více jak o 100% a závodníci lodní třídy Evropa o tom budou informováni nejpozději do 25. června 2006 prostřednictvím stránek www.europeclass.cz.

Přihlášky: Žádáme vážné zájemce, kteří se chtějí účastnit některého z těchto závodů, aby se přihlásili předem na internetu a to nejpozději do 25. června 2006. U těch účastníků závodů, kteří nebudou přihlášeni předem prostřednictvím přihlášky na internetu, mohou organizátoři zvýšit startovné o 50%. Potvrzení přihlášek a registrace závodníků bude probíhat v pátek dne 30. června od 8:00 do 9:30 u závodní komise v areálu loděnice YC Žďas Velké Dářko.

Ubytování: ve vlastních prostředcích v areálu loděnice YC Žďas Velké Dářko. Kempovné je zahrnuto v ceně startovného. Také lze využít ubytovacího zařízení v okolí. Toto ubytování je možno sjednat individuálně. Bližší info o tomto ubytování naleznete na stránkách jachetního klubu Velkého Dářka na ycvelkedarko.wz.cz

Celý závod se skládá ze dvou na sobě nezávislých částí. Hlavní sportovní událostí je závod „Šilhánkův memoriál“, který je zařazený do sportovního kalendáře jachtingu (CTL) s koeficientem 4 a uskuteční se pátek 30.6. až neděle 2.7.2006. Je to jeden ze šesti pohárových závodů ČR lodní třídy Evropa v roce 2006. Po odjetí předepsaných rozjížděk daného dne tohoto závodu bude navazovat volně přístupný závod veteránů. Veteráni budou závodit pátek až sobota. Účast v závodě veteránů není podmíněna držením platné závodní licence ČSJ. Tohoto závodu se mohou zúčastnit jen ti, kteří dosáhli veteránské věkové hranice 35 let nejpozději v den závodu (u žen dovršením 30 let) nebo ti, kteří jsou mladší 35 let, ale posledních pět let soustavně nezávodili a nezávodí na lodní třídě Evropa. Účast dalších závodníků mohou povolit jen organizátoři závodu v součinnosti s hlavním rozhodčím. V době konání závodu veteránů nezávodí žádná jiná lodní třída. Této slavnostní regaty se tedy mohou zúčastnit i závodníci z jiných lodních tříd. Veteráni si mohou půjčit lodě od účastníků závodu „Šilhánkův memoriál“. Organizátoři nezajišťují půjčení lodí, proto je to výhradně na domluvě mezi účastníky. Organizátoři ani pořádající klub nenesou zodpovědnost za případné škody vzniklé během obou závodů.  Závodníci veteráni se účastní této regaty výhradně jen na vlastní nebezpečí. Bližší informace o těchto závodech najdete ve vypsání závodů a plachetních směrnicích. Oboje naleznete na www.europeclass.cz

Přibližný časový harmonogram:

čtvrtek 29. června:

  • volný společenský večer ve stanu za loděnicí

pátek 30. června:

  • od 8:00 do 9:30 registrace závodníků
  • 10:00 slavnostní nástup k zahájení regaty
  • 11:00 start první rozjížďky závodu Šilhánkův memoriál
  • start závodu veteránů – 35 let Evrop v Čechách bude uskutečněn po odjetí rozjížděk Šilhánkova memoriálu (cca 15:00 až 16:00)
  • volný společenský večer ve stanu za loděnicí

sobota 1. července:

  • 9:00 start dalších rozjížděk závodu Šilhánkův memoriál
  • start závodu veteránů – 35 let Evrop v Čechách bude uskutečněn po odjetí rozjížděk Šilhánkova memoriálu (cca 15:00 až 16:00)
  • společenský večer ve stanu za loděnicí a ukončení závodu veteránů – 35 let Evrop v Čechách

neděle 2. července:

  • 10:00 start dalších rozjížděk závodu Šilhánkův memoriál
  • žádná rozjížďka nebude startována po 13.00 v případě odjetí 4 a více rozjížděk, v případě odjetí 1 – 3 rozjížděk nebude žádná rozjížďka startována po 15.00
  • ukončení závodu „Šilhánkův memoriál“ proběhne co nejdříve po odjetí poslední rozjížďky, přibližně v cca 15:00

Společenská část:

Sportovní část bude doplněna společenskými večery, které se budou konat vždy večer po odjetí všech rozjížděk daného dne obou závodů a budou se konat ve velkém stanu za loděnicí. Jedná se například o představení putovních pohárů pro vítěze Poháru ČR a Mistrovství ČR v lodní třídě Evropa, ocenění významných osobností historie Evrop, případně video projekce a další akce, které snad budou překvapením. Doprovod závodníků a návštěvníky regaty, kteří se nechtějí nebo nemohou zúčastnit této události po sportovní stránce, upozorňujeme, že hlavní společenský večer se bude konat v sobotu 1. července 2006.

Tato pozvánka má jen informativní charakter. Veškeré závazné údaje a bližší informace najdete ve vypsání závodů a plachetních směrnicích. Oboje naleznete na www.europeclass.cz. Vypsání závodů a plachetní směrnice budou také k dispozici během registrace závodníků v místě konání regaty a na vývěsní tabuli závodní komise.

Před pěti roky se konala první vzpomínková regata lodní třídy Evropa tohoto druhu. Vzhledem k dobrému ohlasu mezi tehdejšími účastníky, koná se podobná regata i letos u příležitosti 35 let organizovaného jachtingu lodní třídy Evropa v Čechách. Výbor Asociace lodní třídy Evropa Vás za své aktivní členy srdečně zve na Velké     Dářko. Doufáme, že se setkáme v hojném počtu, jak na vodě, tak i na břehu.

Napsat komentář