Přeskočit na obsah

Saša Dyškant jmenován zasloužilým rozhodčím

DyskantNa valné hromadě Českého svazu jachtingu, která proběhla 25.1.2013 v Praze, byl Saša Dyškant slavnostně jmenován zasloužilým rozhodčím. Nedávno také oslavil své 70. narozeniny. Připomeňme si zde jeho zásluhy.

Alexandr (Saša) Dyškant se narodil 21.12.1943. Členem klubu (tehdy sportovního oddílu) na Velkém Dářku se stal v roce 1959, když mu bylo 18 let. Hned se zapojil do prací na výstavbě nové komunikace přes hráz a loděnice na konci hráze. V klubu se tehdy mimo pracovní povinnosti odehrávala i všestranná sportovní činnost. Na vodě se tak plavilo a soutěžilo nejen na plachetnicích (Mlok-předchůdce Evropy, Pirát a Finn), ale i  na kanoích a kajacích.
Všechny tyto lodní třídy si Saša vyzkoušel a nejvíce si zamiloval LT Evropa. Loď této třídy si i postavil. Tato hezká dřevěnka „Bimbo“ je dodnes k vidění v loděnici, kde nynější správce Saša provádí její mnohaletou „resuscitaci“ (renovaci). Tehdejší systém závodění v jachtingu byl postupový a náročný. Zúčastnit se mistrovství republiky mohli jen Ti s vysokou výkonností a výsledky. Svého 1. mistrovství republiky se Saša zúčastnil v roce 1968 na Oravě ve třídě FD (Flying Dutchmen) v posádce s Lubošem Hofmannem. Jejich spolupráce je provází  klubovou činností  již vice než půl století.
Po roce 1970 ukončil Saša svoji závodní činnost a začal vypomáhat jako rozhodčí, udělal si rozhodcovské zkoušky a během let odsoudcoval (odpískal) více než stovku závodů. Jako hlavní rozhodčí stál i v mnoha republikových pohárech. Neocenitelnou práci odvedl i při pracích na mnoha rozhodcovských lodích v průběhu let. Od roku 2003 je neodmyslitelně spjat s funkcí správce loděnice klubu YC Velké Dářko. Mnohými chválený a některými i proklínaný (to k funkci patří) pobíhá během sezony s nářadím, sekačkou na trávu, s klíči  od všeho možného po celém areálu od brzkého rána do večera. Najde si i čas opět při závodech připravit rozhodcovský prám a vyskočit na něj rozhodovat závody. Proto mu byl u příležitosti jeho sedmdesátin a za jeho dlouholetou práci udělen titul „zasloužilý rozhodčí Českého svazu jachtingu“, který mu předal předseda svazu na konferenci V Praze.

Gratulujeme Sašovi k získání titulu, přidáváme VELKÝ DÍK za vše, co dosud pro klub vykonal a přejeme mnoho zdraví a optimismu do dalších let.

Sepsal Luboš Hofmann, lehce upravil Pavel Kamenský ml.

 

Napsat komentář