Přeskočit na obsah

Kieler Woche 2016

  • od
plj_7074

Kieler Woche je každoroční závod plachetnic, který je právem považován za jednu z největších jachtařských událostí na světě. Během těchto dnů se Kiel stane centrem velkolepé směsice kulturních, hudebních, politických a společenských událostí.

Letošního Kielu, který se konal v termínu 17. – 20. 6. 2016, se zúčastnilo 56 evropářů z 8 států, z toho 7 závodníků z ČR. Den před závodem jsme potrénovali ve větru asi 6 m/s, který ale rychle po našem vyplutí na vodu zeslábl asi na 2-3 m/s.

První den závodu vypadal velice slibně. První rozjížďku nás přivítal vítr o síle 10 m/s a v nárazech až 12 m/s. Jelikož foukalo od pevniny, vlny byly poměrně malé, ale pokud se spojily s vlnami od trajektu, dosahovaly až 3x větší velikosti. Další 2 rozjížďky proběhly ve větru okolo 7 m/s v nárazech až 10 m/s.

Druhý den foukal přibližně stejně silný vítr jako první den, tzn. okolo 8 m/s. Naneštěstí směr větru už nebyl tak stálý jako první den, a tak jsme museli několikrát opakovat start, kvůli extrémně výhodnému jednoho z konců startovní čáry. Po několika neúspěšných startech nás opět čekala 20 minutová stoupačka, kde po krátkém bočáku, následoval dlouhý zaďák. Na zaďácích se dalo opravdu hodně získat, pokud se vyjížděli a sjížděli vlny. Třetí den byl na chlup stejný jako první den závodu.

Poslední den závodu vítr připomínal pravé české podmínky. Síla větru byla průměrně 2 – 3 m/s ale v poryvu mohlo být až 6 m/s. Poryvy se objevovaly náhodně a jejich směr byl většinou extrémně výhodný. Na zaďák se nedalo moc pumpovat, protože skoro nikdy nebyl žádný tlak v plachtě, a tak jsme se jen plácali na vlnách.

Obecně starty se nám dařily, až na pár drobností. Jury byla nekompromisní. Nejen čeští laseři, ale i Ríša dostal na startu penaltu a Péťa měla jedno BFD. Jízda ve vlnách nebyla žádná sranda. Hlavně zaďáky. Jediná Péťa má cit pro sjíždění vln. Ostatní mají co zlepšovat.Velkou pochvalu si zaslouží naši mladí evropáři Kuba a Adam, pro které to byl první zahraniční závod.

Výsledky našich závodníků
Napsal: Richard Kafka

 

Napsat komentář