Přeskočit na obsah

Raceboard World Championships 2016 – Australie, Brisbane

  • od

Windsurfeři Pavel a Radim Kamenských uskutečnili svůj sen a ve dnech 17.- 30. listopadu se vydali do Austrálie. Účastnili se tam Mistrovství světa ve windsurferské třídě Raceboard. Tento vrcholný podnik už mají za sebou vícekrát, ale poprvé museli na opačnou stranu zeměkoule. Samotný závod proběhl ve dnech 20. – 25. listopadu 2016 na východním pobřeží Austrálie, u města Brisbane. Samotná loděnice R(oyal) Q(ueensland) Y(acht) S(quadron) a pobřeží s plážemi jsou přímo idylické a nádherné, ale díky přízni větru, rozdávané občas plnými náručemi, byly boje ve velké zátoce Pacifiku velmi tvrdé. Nejvíce účastníků bylo z Austrálie, ti byli doplněni zástupci zemí z ostrovů Pacifiku a Jižní Ameriky. Vzdálenost ovlivnila počty závodníků z Evropy. Těch bylo pouze dvanáct. Není se čemu divit. Vysoké náklady na dopravu, a přitom  být odkázaný na propůjčený materiál sportovního vybavení (charteru), byly omezujícím sítem mnoha evropských windsurferů.

V pěti dnech bylo odstartováno a dokončeno 15 rozjížděk. Nejnáročnější byl čtvrtý den, kdy vítr „funěl“ okolo 20 m/s a vlny byly vyšší jak 1 metr. Tento den závodní pole značně prořídlo. Náš nejlepší klubový závodník Radim obstál se ctí a absolvoval všechny rozjížďky. Šlo mu o dobré umístění, protože musel dohánět ztrátu z prvních dvou dnů. První rozjížďku netrefil cíl. Jeho plovák z charteru  měl výrobní vadu a znemožňoval pohyb ploutve „v kýlkastlu“. Kromě ztrát na návětrné a závětrné bóji to Radimovi přineslo pohmožděné a otlučené paty. Další lahůdkou byly i medůzy ve vodě v průměru cirka 30 cm. Střet s takovou potvorou zamával i zkušenými surfery, čas od času se surfeři koupali.

Mistrovství se v „racech“ účastnilo 71 závodníků. Mimo to byla vyhodnocena i mládež (5) a surfeři celkově (10) s plachtami 7,8 m2 a ženy (5) v „racech“.  Hlavní pořadí v mužích vyhrál a titul mistra světa získal Ivan Pastor (ESP7), druhý byl Max Wojcik (POL7) a třetí  Antonio Cozzolino (NZL1). Našim závodníkům, reprezentující celou Českou republiku, se dařilo a neudělali hanbu jak YCVD tak ČR. Radim navzdory potížím s ploutví byl 15. a Pavel 34. Oba dva budou vzpomínat na skvělé zážitky a perfektní průběh celého mistrovství. Díky jejich bodům se náš klub opět zařadil mezi přední kluby v ČR.

Jako zajímavost je třeba uvést, že při vyhodnocování byli ti nejlepší závodníci z celého světa a ve všech kategoriích oceněni kromě medailí věcnými cenami na „české úrovni“. Byly to batohy, ledvinky, trapézy, sportovní pomůcky a oblečení. Vedoucí pořadatelé obdrželi za perfektní práci  během přípravy a průběh mistrovství láhev whisky. Kolikrát se naši pořadatelé a závodníci nad takovými cenami tváří rozpačitě nebo uraženě. Je pravda, že v Austrálii je kupní síla občanů úplně mimo naše chápání. Oni jsou spokojeni i s těmi „drobnostmi“.

Z celého mistrovství byla pořízena perfektní dokumentace, od reportáží, fotografíí, videa až po výsledkový servis.

Odkazy:

Napsat komentář