Přeskočit na obsah

Mistrovství České republiky LT Vaurien a Šilhánkův memoriál – 2018

  • od

Poslední dny června patří na Velkém Dářku již dlouho dvojici jachtařských závodů. Mistrovství ČR v LT Vaurien je třídenní, začíná se tedy již v pátek. Do závodu se přihlásilo 10 lodí. Vaurien je dvouposádková loď, tzn. 20 členů posádky, muži i ženy. Závodníci odstartovali po slavnostním zahájení v 11:30 hodin. Vítr byl, co se týká síly, docela příznivý o síle 6 – 10 m/s, ale směr se často měnil ze SZ na S. V pátek se odjely nonstop 4 rozjížďky.

Sobotní program se rozrostl o 54. ročník Šilhánkova memoriálu vypsaného jako pohárový závod pro Evropy a Lasery Radial. V Evropách bylo přihlášeno 33 lodí a v Laserech radiál 16 lodí. Letní teploty spadly rázem o 10 stupňů, vítr byl ale čerstvý o síle 8 – 12 m/s. Směr byl opět kolísavý, ale po několika pokusech se vybójkovala optimální trať. Vaurieni a Evropy s Lasery vystartovaly a dokončily po 4 rozjížďkách.

Nedělní počasí a vítr téměř kopírovalo sobotu, trať bylo nutné po zrušení první nedělní rozjížďky přestavět. LT Vaurien přesto stihla dokončit poslední devátou rozjížďku. Vítr byl zhruba 4-6 m/s a měnil často a na různých místech směr. Tyto podmínky se odrazily na poloze startovní čáry a pro závodní pole Evrop byl problém udržet se v minutě na startovní čáře. Start Evrop se 4x opakoval, a vítr slábl. Závodníci v Laserech v neděli dokončili tři rozjížďky a Evropy pouze dvě.

Při slavnostním ukončení MČR LT Vaurien byly uděleny diplomy a medaile pro Mistry ČR a posádky na 2. a 3. místě. Pro závodníky Šilhánkova memoriálu umístěné na stupních vítězů byly připraveny dle účastněných lodních tříd a kategorií věcné ceny a sladké odměny.

Napsat komentář